top of page
  • Writer's pictureMikko Kirjavainen

Historiaa ja tekoälyn terveiset

Venetsiasta Valssaamoon näyttelyn avajaisia päästiin juhlimaan hurjalla menestyksellä 14.1. Kaapelitehtaan Valssaamossa! Heti alkuun avajaisissa pääsi nauttimaan (t)raba tarjoilemasta raikkaasta kuohuviinistä ja inspiroivista puheista.


Puheita historiasta, tekoälystä ja taiteesta

Illan juontajana toimi upea jo varmalla kokemuksella höystetty yrittäjä ja taiteilija Marja-Leena Kajander. Marja- Leena esitteli vaivattomasti värikkäin esittelyin avajaispuheen pitäjän Lapinlahden taidekoulun rehtorin, yrittäjän ja yhden Venetsiasta Valssaamoon näyttelyn taiteilijoista sekä tukipilareista Mikko Bossan! Bossa kiitti hurjaa päälle sadan ihmisen yleisöä avajaisiin tulemisesta ja kertoi hiukan Lapinlahden taidekoulun historiasta ja siitä, miten taiteilijat ovat päässeet omalla todella kovalla panoksella ja työllänsä tähän upeaan ryhmänäyttelyyn. "Haluaisinkin kiittää kaikkia tähän näyttelyyn osallistuneita taiteilijoita sinnikkyydestä, uskaliaasta rohkeudesta tehdä kehollista orgaanista maalauksen jälkeä, mikä on myös sujuva kuvakielen merkki " Mikko Bossa kiitti taiteilijoita puheensa lopussa.Avajaisten toisena puhujana kuultiin filosofi ja tietokirjailijaa Maija-Riitta Ollilaa puheella: "Tekoäly tehtailee uusia rubenseja ja caravaggioita. Mihin tarvitaan ihmistaiteilijoita?". Vaikka näyttelyn taiteilijoita pidettiin jännityksessä puheen sisällöstä, tarvitaanko heitä enää, tuli filosofi Ollila inspiroivassa ja syvämietteisessä puheessaan siihen tulokseen, että kyllä niitä ihmistaiteilijoita vaan tarvitaan vielä. "Nuorena minulla oli omituinen tapa katsoa kuvataidetta. Kun näin jotakin mielenkiintoista, katselin taulua niin kauan, että kykenin kuvaamaan taulun sanoman sanoin", Maija-Riitta Ollila sanoo puheessaan. Tämä kertoo hyvin Ollilan filosofisesta näkökulmasta ja hänen avajaisissa pitämänsä puheen syvyydestä sekä laajakatseisuudesta.Puheiden jälkeen kaikkien kuuntelijoiden kesken alkoi käymään kauhea kuhina ja analysoiva keskustelu heidän kuulemistaan puheista. Puheita hehkutettiin kävijöiden kesken vielä seuraavana päivänäkin!


Sanoja taiteilijoista ja taiteesta


Mikko Bossan avajaispuheen ja Maija- Riitta Ollilan "Tekoäly tehtailee uusia rubenseja ja caravaggioita. Mihin tarvitaan ihmistaiteilijoita?" puheiden jälkeen päästiin kuulemaan muutamia valittuja sanoja ja terveisiä ryhmänäyttelyn taiteilijoilta. Esittelyiden jälkeen kenellekään ei jäänyt epäselväksi, miten taidokkaita, syvältä luotaavia ja rohkeita Venetsiasta Valssaamoon taiteilijat ovat! Tämä heijastuu myös kaikkien heidän teoksistaan. Olivat ne sitten Niko Saarisen kiviveistoksia, Gina Salariksen lasi pupuja tai Oili Elina Jalkasen kalligrafia töitä. Töitä pääsee ihastelemaan Kaapelitehtaan Valssaamossa 12.2. asti! Näyttely on auki ma- pe 12-18 ja lauantaisin 12-20.12 views0 comments

Comments


bottom of page